Hoveniersbedrijf zundert, etten-leur, breda, roosendaal ect.

Past. van Vessemstraat 56
4882 NJ Zundert

T 06 456 800 18
E info@adema-zundert.nl

Verticaal tuinieren

Heb je niet zo’n grote tuin of alleen een balkon en wil je toch van het groen genieten. Dat kan! Door middel van de verticale tuin heb je geen groot stuk grond nodig maar een stukje muur of balkon. Zo kun je je kruiden verbouwen of alles wat kleur geven zonder dat je ruimte verliest!

Hoe begin je met een verticale tuin?
Er zijn verschillende methodes om een tuin tegen je muur aan te bouwen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van hoe dat je het zou kunnen doen. Meestal wordt er een rek aan de wand gemonteerd, waar vilt of worteldoek aangespannen wordt. Zodat je de planten genoeg voeding kunt geven middels potgrond en voedingskorrels.

verticale tuin verticale tuin wand

verticale tuin bloemen verticale tuin pot

Maar er zijn ook goedkopere en eenvoudigere oplossingen. Je kunt namelijk een pallet om toveren in een verticale tuin of een oude schoenen zak. Deze kan je vullen met goede potgrond en om vervolgens je kruiden er in te planten. Een simpel maar er makkelijk idee!

pallet_tuin verticale_aardbeien_tuin

verticale-tuinen verticalezakkentuin

Wat plant je in een verticale tuin?
Eigenlijk is een verticale tuin natuurlijk net een gewone tuin, maar toch lenen bepaalde planten zich er beter voor dan andere. Aardbeien planten kunnen bijvoorbeeld heel goed in de verticale tuin, die hangen toch wel. Ook zijn er verticale tuinen kant en klaar te koop bij tuincentra die “eetbare wand” worden genoemd, optimaal gemaakt voor het verbouwen van fruit en kruiden.

Wat wel belangrijk is, is dat je kijkt op welke plaats je de verticale tuin wilt plaatsen. Schaduwrijk of juist in de zon, onder een afdak of in de wind. Hier moet je je beplanting op aanpassen omdat niet elke plant van schaduw houdt! Zo moeten de planten ook voldoende water krijgen. Hierbij is het een nadeel dat ze verticaal hangen en moet je dus goed voor je beplanting zorgen!

De verticale tuin kan ook binnen worden gebruikt. Goed licht is dan meestal noodzakelijk, daglicht maar goed kunstlicht kan ook een oplossing zijn. Het is zelfs mogelijk om een verticale tuin op te zetten in volledig gesloten plaatsen zonder licht. Op deze manier wordt er een natuurlijke overgang van binnen naar buiten gerealiseerd. Doordat muren met planten worden bedekt wordt er meer zuurstof geproduceerd en wordt de hoeveelheid fijnstof in de lucht geminimaliseerd. Bovendien zorgt groen voor een natuurlijke isolatie.

vertcalebinnentuin